Пума

Puma concolor

Ақпарат және сипаттамалар

Пума таулы арыстан немесе пантер деп те аталады. Ол Фелида отбасыларына жатады және Америкада туып-өскен құрттаған сүтқоректілер. Бұл құрлықта жагуардан кейінгі екінші орынға және әлемдегі төртінші орынға ие.

Cougar бөлу

Пуманың Канаданың Оңтүстік Андына дейін тұратын үлкен географиялық таралуы бар.

Сізді қызықтыруы мүмкін ... Қоңыр аюы

Оның мекендейтін орны - қылқан жапырақты ормандар, тропикалық ормандар, шабындықтар, батпақтар және мол өсімдіктер.

Пуманың сипаттамасы

Ересек еркектер ұзындығы 1,5 мен 2,75 метр аралығында, құйрықтың ұшынан мұрынға дейін. Олар 53-тен 100 кг-ға дейінгі салмақты өлшей алады. Ең үлкен салмағы 120 кг-нан асады. Әйелдер салмағы 29-дан 64 килограмға дейін өзгереді.

Эквадорға жақын адамдар, әдетте, поляктарға жақын жерлерде тұратындардан аз.

Оның ұзын шұңқыры пуманың денесінің ұзындығының үштен біріне жуықтайды. Олардың аяқ-қолы бұлшық, қысқа және күшті, олар өздерінің жыртқыштарымен және таяқпен бірге жемісті жемісті аң аулайды. Алдыңғы аяқтарында бес рет қылшық бар, оларды құрбандарға көміп, қашып кетуден сақтайды. Аяқтары бойынша олар 5,4 метрге дейінгі үлкен тік секіруді және қысқа жүгірулерді сақтайды. Көлденең секірулерде олар 6-дан 12 метрге дейін жетеді.

Бұл желілер 55 км / сағ жылдамдыққа жетеді, бірақ ол ұзақ уақытқа бейімделмейді. Ол өрмелеуде өте жақсы, бірақ ол жүзуді жақсы көрмесе де, ол проблемасыз айналысады.

Бұл жануар үлкен мысықтарға ұқсамайды. Керісінше, ол үй коттары секілді шырылдаған дірілдер мен жұмыртқалар шығарады. Сондай-ақ ол басқа жануарлармен шатастыратын айғайлайды.

Оның әшекейі әдетте алтын болып табылады, бірақ сұр немесе қызғылт түсті тондарда болуы мүмкін.

Пирогты көбейту

Пума бұл үшін ыңғайлы және ыңғайлы аумақты тауып алғанша жарамайды. Жылудан шыққан әйел ерлердің бірдей түрде жауап беретін дыбыстарды шығарады, бұл оның жыныстық аймағын сезінеді. Бір сағат ішінде олар тоғыз есеге дейін жұмыс істей алады, бірақ бұл әрекет бір минуттан аз уақытқа созылады.

Әйелдер жыныстық жағынан бір жарым жыл мен үш жыл аралығында жетілдірілуде. Ерлер үш жаста.

Жүктілік кезеңі шамамен 91 күнге созылады және әдетте екі-үш жылда бірдей болады. Әйелдерде моногамия жағдайлары кездеседі, бірақ көбінесе әртүрлі жұптармен байланысты.

Лактар ​​бір-алты жасөспірімге өтеді, бірақ әдетте олар үш-төртден беріледі. Олардың туу салмағы 226-дан 453 грамға дейін өзгереді және олар оны он күннен кейін ашуға мүмкіндік береді.

40 күн өткеннен кейін, олар кем дегенде 15 ай бойы емшектен шығып, анасымен қалады.

Жыныстық қатер

Негізінен Оңтүстік Америкада бұл түрдің жойылу қаупі жоғары. Олардың аң аулайтыны, тіпті Патагонияда орналасқан провинциялардың үкіметтері, өз популяциясын бақылауға және мал аудандарына зиян келтірудің алдын алу әдісі ретінде осы популяцияны аң аулауға ықпал етпейінше, тіпті моральдық жолмен жүзеге асырылады.

Сол сияқты, иттер пуманы өте қатал түрде аң аулауға үйретеді, өйткені бұл құтырғыштар шабуыл техникасын үйреніп, жетілдіре алатындай етіп тұтқындалған пумендермен бетпе-бет кездеседі. Бұл Оңтүстік Америка елдерінде жасырын жасалады.