Panthera tigris jacksoni

Малайзия жолбарыстары немесе Малайя жолбарысы - жақында табылған жануар, ол бұрын Индо-қытайлықтар ( Panthera tigris corbetti ) тобы бойынша 2004 жылға дейін жіктелді деп айтуға болады , онда ДНК тестілері оның кіші бөлек, бірақ сыртқы түрінде оларды ажырату өте қиын.

Өзінің ғылыми атымен аталатын Джексон сөзі осы үлкен мысықтарды өлтіруді тоқтату үшін зерттеуге және білім беру іс-шараларына арнаған жолбарыстарда британдық табиғат қорғаушы және табиғат қорғаушы Питер Джексонның құрметіне берілген.

Сипаттама

Бұл үлкен жолбарыс емес, бірақ оның күшін және қабілеттілігін кемітпеу керек. Ерлердің үлгілері ұзындығы 2,59 метр, ал әйелдер шамамен 2,39 метрді құрайды. Салмақ 47-тен 129 кг-ға дейін болуы мүмкін, бірақ орташа мөлшері 120-дан 100 кг-ға дейін, ерлер үшін ең жоғары көрсеткіш.

Малай тебушілердің терісінің жолақтары әр адамға бірегей. Олар ұзақ уақыт бойы бұлшық еттерге қарсыластарға немесе құрбандарға қауіп төндіретін кілттері бар. Осы және барлық жолбарыстардың түнгі көрінісі адамға қарағанда алты есе артық, сондықтан күндіз немесе түнде олардың табиғи мекендейтін орындарының барынша жыртқыштары болып табылады.

2004 жылға дейін бұл Indochinese жолбарыстан өзгешеленетін кішігірім түрі болғаны көрсетілген.

Хабитат

Малайя жолбарысы қашық тропикалық және субтропикалық ормандарда, сондай-ақ Малай түбегінің және Таиландтың оңтүстік шетіне жататын таулы жерлерде кездеседі.

Малай түбегі аумағында үш субпопуляция бар, бірақ зерттеулер олардың 250-ден астам жыныстық жағынан жетілген адамдардан құралған жоқ екенін көрсетеді.

Олар табиғатта жалғыз болып келеді және ересектер еркектер арасында әйелдер арасында кездесетін эксклюзивті аумақтарды сақтайды, бірақ өте сирек кездеседі. Жолбарыстардың кеңейтілу ауқымы аздаған жерлерде, алайда аздаған жануарлар бар аймақ көбірек жол жүруге мәжбүр.

Тамақты

Малайя жолбарыстары жыртқыш диетаға ие. Ол, әдетте, қашықтан қашып кетпейді, бірақ жәбірленушіге жәбірленушіге жақындай түсетін қашықтыққа жету үшін өсімдіктердің арасында жасырын түрде жасырынып қалу арқылы шабуыл жасайды.

Оның рационына бұғы, жабайы қойлар, ешкі, маймылдар және жабайы шошқалар сияқты жануарлар жатады. Кейде ересектерді жастарға, негізінен пілдер мен ринокероздарға қараусыз қалдырады. Басқа жолбарыстар сияқты, малай да жануарды мойнынан алып, оны өлтіреді.

Зерттеулер бір кездері малайзиялық жолбарыстары мен басқа да ірі жыртқыштардың молшылықта өмір сүрген аймақтарында жүргізілді, бұл көбейіп кеткен жабайы бөренелердің көптігін анықтады. Мұндай тұяқты сүтқоректілер үшін жағымды көрінуі мүмкін, бірақ экология тұрғысынан бұл трофикалық тізбектердегі айтарлықтай теңгерімсіздік.

Көшіру

Малайзияда жолбарыстардың ұрпақты болу кезеңі туралы көп ақпарат жоқ, бірақ олардың 4 жастан кейін жұптайтыны бағаланады. Жүктілік кезеңі 100-ден 110 күнге дейін жалғасады, қалдықтар үшін орта есеппен 5 ұрпақ бар.

Ана ұрпақтарын үңгірлерде немесе баспанада қорғайды, онда олар басқа жыртқыштарға оңай көрінбейді, өйткені бұл кезеңде жолбарыстар толықтай қорғансыз және анасына тәуелді. Тоғыз ай бойы олар аналарға қамқорлық жасайды және оқыту әдісі ретінде аңдарды қадағалайды. 18 жасында жас жолбары енді өз бетінше тәуелсіз бола алады.

Тұтқында тұтқын.

Қауіптер және сақтау

Консервация жағдайы: сыни түрде жойылды.

Малайзиялық жолбарыстардың негізгі қауіп-қатері адам қызметімен байланысты. Терілерде, сүйектерде және етпен заңсыз сауда жасау, оларды УИЦН-ның қауіпті түрлерінің Қызыл тізіміне сәйкес сақтаудың күрделі жағдайында оларды бүгінгі күнге дейін каталогтандыруға әкеліп соқтырған үлкен жоғалуына әкелді.

Жолбарыстардың дене бөліктері таратылады және дәстүрлі азиялық медицина құрамына кіреді. Сондай-ақ сүйектердің жоғары емдік қасиеттері бар деп есептеледі, бірақ ешкім осы мифді дәлелдей алмады.

Табиғи ортаны ауыл шаруашылығына және орман шаруашылығына айналдыру - малайзиялық жолбарыстарды тіршілік ету орталықтарынан алыстағы жерлерге ауыстыру, олар тірі қалу үшін мал шаруашылығын қолдайтын адамдарға кіреді. Бұл мал көбінесе Малайзия жолбарыстарының диетасының бір бөлігі болып табылады, сондықтан олар аң аулайтын немесе тұзақ тұзақтарымен тұйықталған.

Қазіргі уақытта бұл кіші түрлері халықаралық табиғатты қорғау жоспарларынан қорғалған, бірақ заңға қарсы әрекет етудің түрлі әдістерін қолданатын браконьерлерден қорғау қиынға соқты.