Зебра

Equus

Ақпарат және мүмкіндіктер

Зебраны кім таниды? Бұл Африка құрлығының ең ерекше жануарларының бірі және бүкіл әлемнің танымал мәдениетінде жүздеген рет ұсынылған.

Атап айтқанда, Equus және Subgenera Hippotigris және Dolichohippus түрлерінің үш түрінің кез-келген түрі зебра деп аталады : қарапайым зебра ( Equus quagga ), тау зебра ( Equus zebra ) және Grevy's zebra ( Equus greyvi ). Жазық зебра ең кең тараған және оның 6 кіші түрі бар, олардың 1-і жойылды ( Equus quagga quaga ). Тау зебра, екінші жағынан, 2 кіші түрімен ерекшеленеді, ал Grevy's зебра ерекше.

Зебра сипаттамасы

Зебралар өз даңқтарының басым бөлігін өздеріне жүктейді. Олар жылқы секілді мықты жануарлар. Міне, сондықтан да көптеген жылдар бойы оны қолдануға тырысқан, бірақ зебрлердің табиғаты жылқылардан ерекшеленеді және үй шаруашылығын іс жүзінде мүмкін емес.

Сізге ұнайды ... León

Зебралардың түсі ақ жолақтармен қара, керісінше емес, өйткені эмбриондарда жасалынған сынақтар өң түсінің қараңғы екенін көрсетеді. Олар бас, мойын, алдыңғы жағында, артқы жағында және жағында тігінен орналасқан және дененің артқы жағында және аяқтарында көлденең орналасқан. Бұл пішін мен түстің бұл тән сипаты туралы көптеген теориялар бар, бірақ жыртқыштарға қарсы пайдалы камуфляжға ең көп қабылданған ұстанымдар.

Олар қара және ақ шашты жасайды. Жоғарыда айтылғандардың бәріне қоса, олар жақсы көрініспен қамтамасыз етілген, өйткені олардың көздері бастың әр жағында орналасқан, оларға кең көрініс береді. Оның құлақтары дөңгелек және оларды кез келген бағытта жылжыта алады, сондықтан оның құлағы да жақсы.

Жазық жерлердегі зебралар - Африкадағы ең көп және 3 түрдің ең кішісі. Өз кезегінде, Grevy's зебра ең ірі және оның жіңішке болып табылады. Жалпы, бұл сүтқоректілердің биіктігі 1,3 метрді құрайды және салмағы шамамен 350 килограмм.

Zebra-Equus

Зебраның таралуы және орналасуы

Зебралар Африка континентінің шығыс және оңтүстік аумақтарында кездеседі. Олар Ботсвана, Зимбабве, Танзания, Замбия, Эфиопия, Кения, Сомали, Намибия және Ангола аймақтарында тұрады.

Олар жайылымдарда, шалғындарда, савандарда, жартасты беткейлерде және жартылай құрғақ климаттың скраб ормандарында тұрады. Олар шөлдерден, жоңғарлардан және сулы-батпақты жерлерден аулақ.

Зебраның мінез-құлқы

Зебралардың әлеуметтік құрылымы түрлерге байланысты, бірақ олар әдеттегі жануарлар. Таудың зебрлері мен жазықтары зебралар 1 айғырдан, шамамен алты аналықтан тұратын, «гарем» деп аталатын топтарда тұрады. Ерлі-зайыптылар жалғыз тұратын немесе басқа да жалғыз еркектермен топтарда тұрады.

Олар бірге болғанда, зебралар бір-біріне қамқорлық жасау үшін ынтымақтасады. Мысалы, егер олар шабуылға ұшыраса, олар агломерация жасап, қасқырларды орталықта ұстап, қастарынан қашып кетуге тырысады.

Олар өткір көршілері арқылы сөйлеседі және эшектің шапқыншылығына ұқсас. Егер құлақтарыңыз тік болса, бұл зебра тыныш немесе шиеленіседі; егер олар алға қойса, ол қорқады. Жылқылар сияқты зебралар да аяғынан ұйықтайды.

Зебраны тамақтандыру

Олар шөпті жануарлар болып табылады, сондықтан олардың диета шөп, шөп, жапырақтар, бұталар, бұтақтар мен қабығы сабақтарының бар. Көптеген күндер азық-түлікпен айналысады, бірақ олардың тістері өмір бойы өседі.

Масай-Марада, Кениядағы зебралар

Зебраның көбеюі

Әйелдер 3 жыл өмір сүрсе, ерлі-зайыптыларға қосыла алады, бірақ еркектер 5 немесе 6 жыл толтыруды күтеді. Әйел әр 12 айда бір рет туылып, аналық қамқорлықты 1 жылға қамтамасыз етеді. Тұздар жұмсақ қоңыр және ақ мүктен туады және туылғаннан кейін дереу емізу мүмкіндігіне ие болады, сондай-ақ әлемге келгеннен кейін 20 минут жүреді.

Бұқтырушылар сонымен қатар сиыр мен азық-түлікті іздеп табуға тырысып, өздерінің анасының жолын үйренеді, өйткені оларды тамақтандыруға болатын жалғыз нәрсе.

Зебраның қатері

Зебралар өздерінің табиғи жыртқыштарымен бетпе-бет келуі керек, яғни олардың тарату аймақтарында тұратын үлкен мысықтар. Алайда олардың популяциясы азық-түлік пен тері мен ет алуға, сондай-ақ урбанизация мен ауыл шаруашылық тәжірибелерімен олардың табиғи мекендеу орындарының жоғалуына және бөлінуіне байланысты азайған. Бұл жағдай әсіресе солтүстік тұрғындары үшін өте маңызды.

Өкінішке орай, Equus quagga quagga, zebra cuaga немесе quagga түрі 19-шы ғасырдың соңында аң аулаудың салдарынан жойылды.

Зебра туралы мақалалар

Саванна