Жабайы ешкі

Capra ibex

Ақпарат және мүмкіндіктер

Жабайы ешкі, Альпы, жапырақты немесе альпинизмнің жабайы ешкі - еуропалық жабайы ешкінің түрі. 1758 жылы Карл Линней сипатталған. Ол Artiodactyla регламентіне, Bovidae отбасына және Capra түріне жатады.

Жабайы ешкінің сипаттамасы

Түрі айқын жыныстық диморфизмді көрсетеді, өйткені ер үлкен және ауыр әйелге қарағанда: олар иығына 90-101 см, ерлер жынысындағы салмағы 67-117 килограмм, ал әйел 73-84 ұзындығы 17-32 килограмм.

Сондай-ақ, сізді қызықтыруы мүмкін ... Bighorn sheep

Басы кең және екі жыныста үлкен мүйіздері бар және ұзындығы 18-тен 98 сантиметрге дейінгі қисық. Сондай-ақ ер мүйіздері әйелдерден үлкенірек.

Ол дененің көпшілігінде, жалаңаш және мойынның қараңғы таңбалары бар сұр шағыл мүкі бар. Воррал беті анық және қараңғы шаш ұзындығы дененің артқы жағына дейін созылады.

Жабайы goat-capra ibex

Жабайы ешкілердің таралуы мен орналасуы

Жабайы ешкі популяциясы Орталық Еуропаға, Африканың солтүстігіндегі Эфиопияның солтүстігіне және Орталық Қытайдың шығысына таралады. Бұрын оны Францияның солтүстігінде орналасқан Гран-Парадисо ұлттық паркімен және Француз Альпі Маврияне аңғарымен шектелді, бірақ Еуропада үлгілер енгізілді, ал бүгінгі күні жабайы ешкі Альптың көп бөлігін табуға болады. Францияда, Германияда, Швейцарияда, Австрияда, Болгарияда және Словенияда.

Олардың тіршілік ету ортасы ашық және тасты. Таудың түрі ретінде, ол 3 200 метр биіктікте өмір сүреді, шұңқырлы топографиясы және шөпті өсімдіктермен күрделі жерлерді жақсы көреді.

Жабайы ешкінің мінез-құлқы

Сумерки, көшпелі және жалғыз, жабайы ешкі секс бойынша әлеуметтік үстемдік иерархиясын белгілейді: ер күзге дейін 6-8 адамнан тұратын кішкентай табындарда өмір сүреді және басқа еркектермен жалғыз және агрессивті болып келеді. Басқалары жыл бойына жалғыз қалады. Әйелдер басым топтағы 10-20 әйелден тұратын ірі топтарда тұрады.

Бұл керемет альпинист және әдетте тау жоталары арасында табылған лишиліктерді жейді және солардың тұзды ерітіндісін итереді.

Жабайы ешкіді азықтандыру

Оның диетасы шөптер болып табылады және шөптен, шөптен, бүршіктен, бұтаның, мүктен, гүлден және сабақтарынан тұрады, бірақ диетаның жартысынан көбі шөптен тұрады. Күндіз және кешкі уақытта тамақ іздеп өсіп шыққан жерлерге барып, таңертең жартасты жартастарға оралыңыз.

Қыста ол оңтүстік аймақтарға көбірек тамақ көздерімен қоныс аударады және қардың үлкен мөлшерінен айырылады. Жазда қарды тамақтандыруды жалғастыру үшін тауларға оралыңыз.

Жабайы ешкіні көбейту

Көптеген жабайы козылар желтоқсан мен қаңтар айларының арасында. Түрлердің еркектері басқа ерлермен кездеседі, олар аналықпен қандай жұптасатындығын анықтайды. Жауынгердің жеңімпазы 10-дан 20-ға дейінгі әйел тобымен бірлесіп жұмыс істеуге құқылы. Сексуальды еркекпен басталады және оны басқа еркектерден «қорғайды».

Жүктілік мерзімі шамамен 167 күн, содан кейін 1 немесе 2 кішкентай ешкі пайда болады, олардың анасына әлемге келгеннен кейін 1 күн өткен соң жартастармен серуендеуге мүмкіндігі бар.

Өсірік маусымында күресетін жабайы ешкі

Жабайы ешкінің қаупі

Жабайы ешкі - бүркіт ( Aquila chrysaetos ), аюлар ( Ursinae ), қасқырлар ( Canis lupus ), леопардалар ( Panthera pardus ) және адамдар сияқты бірнеше жыртқыш түрлердің жалпы жемісі.

Халық қазіргі уақытта тұрақты, бірақ бұл әрдайым болған емес. 1500 жылдардың басында браконьерлік нәтижесінде жалпы халық азайып, 18 ғасырда жабайы ешкі Германия мен Швейцарияда жойылды. Түрлердің жағдайына байланысты алаңдаушылық туындап, халықты зардап шеккен елдерде қайта қалпына келтірді. Бүгін 40 мыңнан астам үлгілер бар және Табиғатты сақтау халықаралық одағы жабайы ешкіді « Кішігірім концерн «.

Жабайы ешкіге қатысты мақалалар

Қасқыр