Дельфин

Отбасылық Дельфинида

Ақпарат және сипаттамалар

Дельфиндер (Delphinidae) әдетте океаникалық дельфиндер деп аталады. Оттонтоцеталар отбасының бір бөлігі болып табылады, ол өте әртүрлі, ол 17 түрге бөлінген 30-дан астам түрден тұрады. Бұл отбасы мүшелері әлемнің барлық мұхиттарында, теңізде, тіпті өзендерде кездеседі.

Дельфиннің сипаттамасы

Олардың ұзартылған моры бар және олар дем алу үшін қолданатын соққылы бар басы бар. Оның өлшемі ұзындығы 1,2 м-ден 9 метрге дейін ( өлтіруші киттердің жағдайында ) өзгереді. Еркектер аналыққа қарағанда көбірек.

Сондай-ақ сізді қызықтыруы мүмкін ... Зиянды жануарлар туралы майда-санда

Дельфиндер дыбыс шығарады, би қозғалысын орындайды, қарым-қатынас жасау, бағдарлау және аңдарды басып алу үшін судан секіреді. Бұдан басқа, олар эхолокацияны пайдаланады, ол аң аулау кезінде олардың жемісі туралы көбірек ақпарат алуға мүмкіндік береді. Оның дыбыстары жиіліктік модуляцияланған ысқырықтарға бөлінеді, дыбыстар мен дыбыстарды жарқырады. Соңғы эхолокация кезінде пайдаланылады.

Олардың фузиформы (ұзартылған) денесі оларға суға батып, қозғалысқа суға төзімділікті азайтады. Каудальды фин қозғалтқышқа мүмкіндік береді, ал олар жүзу кезінде оларды пектальды функтерге бағыттайды. Дельфиндердің голтары гомодонта стоматологиясымен сәйкес келеді, яғни тістер бір-біріне тең.

Бұл цетанийлердің миы әлемдегі ең интеллектуалды жануарлардың бірі болып саналатын және ойын-сауық үшін ойын-сауық орталықтарында, ал емдеу мекемелерінде мүгедектігі бар балалар мен ересектерге арналған емдеу үшін талап етілгендіктен үлкен және жақсы дамыған. Бұл, әрине, аралас пікірлер туғызды.

Дельфинді тамақтандыру

Олар жыртқыштар. Дельфиннің диетасындағы негізгі тағамдар - балық пен кальмар.

Аң үшін олар эхолокацияны пайдаланады, олар арқылы теңіз жануарларын құмға қойғанша табуға болады. Сондай-ақ, олар көбінесе бөтелке дельфиндерінің түрлері пайдаланылатын «соққы балығы» сияқты басқа әдістерді орындайды. Мұнда дельфиндер топтарын құрып, балықты қоршап, жүзден тұратын орындықтардан бөледі. Орка болса, итбалықтарды, пингвиндерді, құстарды және ақ сұр киттерді, әсіресе жас немесе қарттар мен науқас ересектерді жояды.

Немесе «өлтіретін киттер» деп аталатын орка, өз жемісін таң қалдыру үшін ұқыпты қарауға баруды әдетке айналдырады; Олар полюстерге жақын жерлерде болған кезде, олар мұзды банктерге тиіп кетеді, сонда олардағы жануарлар теңгерімінен айырылып, теңізге түседі.

Дельфиндер

Жолақты дельфин
Ұзын бұрышты акробат дельфині
Жалпы мұхиттық дельфин
Қызғылт дельфин
Bottlenose дельфині

Дельфинді көбейту

Гепа кезеңі түрлерге байланысты өзгереді, бірақ әдетте 11 айдан 12 айға дейін созылады, тек 17 айға созылатын өлтіруші киттерді қоспағанда. Әдетте дельфиндердің жастары бар.

Ерлер әдетте әйелді алу дағдыларына байланысты жұбайлар сатысында агрессивті болады. Сексуалдық белсенділік жыныстық жетілгенге дейін басталады. Дельфиндер жыныстық қатынасқа тек ұрпақ қажетіне байланысты емес, сонымен қатар әлеуметтік облигацияларды құру арқылы ғылыми дәлелденген.

Дельфиннің қаскүнемдері

Дельфиннің жалғыз жыртқыштары - акулалар мен ерлердің кейбір түрлері. Кейбір жағдайларда өлтіруші киттер қауіпті, әсіресе кішкентай дельфиннің түрлері үшін.

Бұл түрлерге ғана емес, барлық теңіз биоалуантүрлілігіне де қауіп төндіреді, бұл түрлердің өміріне қауіп төндіретін пестицидтермен, өнеркәсіптік және ауылшаруашылық қалдықтарымен күнделікті уланған мұхиттар, теңіздер мен өзендердің ластануы. Кеме қайшыларымен жасалған дельфиндердің терең жаралары да жиі кездеседі. Бұл сирек кездесетін қайтыс болғандар да жиі кездеседі, себебі олар жауапсыз түрде ұмытып кеткен балық аулау торына түседі. Қазіргі уақытта Жапонияда дельфиндерге қарсы қатыгез қырғын бар, өйткені олар гастрономиялық нәзіктік болып саналады және көптеген дене бөліктерін пайдаланады.