Фокс

Вульпини тайпасы

Ақпарат және сипаттамалар

Вулпинос (Вульпини) семірткілердің тайпасының бөлігі болып табылатын канидтердің отбасына жатады. Олар әртүрлі аймақтардағы әр түрлі атаулармен белгілі: түлкі немесе түлкі.

Көптеген құрлықтарда 25 түрі бар. Ең кең таралған - Еуропа мен Солтүстік Американың бөлігін қамтитын қызыл немесе әдеттегі түлкі ( Vulpes vulpes ) , сондай-ақ айлардағы осы түрдің пішіні ашық ақ түс болатын полярлы түлкі немесе арктикалық түлкі ( Vulpes lagopus ) қыста.

Бұл сізді қызықтыруы мүмкін ... Hyenas

Түлкі сипаттамасы

Түлкілер 10 жылға ұзақ өмір сүреді және тұтқында олар 17 жасқа толғанға дейін оларды жеңе алады. Өзінің ғылыми отбасының басқа жануарларымен салыстырғанда олар кішкентай болып, оларды қасқырлардан, шакалардан және үй иттерінен ажыратады.

Ең үлкені қызыл түлкі, ал түлкі немесе шөлді түлкі (Vulpes zerda) - ең кішкентай.

Оның айрықша ерекшелігі - бұл жіңішке сиыр және оның ұзындығы 35 см дейінгі қалың құйрығы. Иіс сезіміңіз - ең дамыған құлақ. Екінші жағынан, бұл тамаша жүзгіш және жылдамдығы 55 км / с жетеді.

Қыста үңгірлерде қоршауда, бірақ ол ұйықтап қалмайды.

Түлкі мінезі

Олар жалғыз жануарлар. Олар басқа жануарлар сияқты үлкен табындарды құрмайды, бірақ бірнеше ұрғашы еркек пен әйелдің немесе бір еркекпен бірге жүре алады. Адамдармен бірге өмір сүруді жақсы көрмейді, сондықтан үй жанұясы сияқты отбасылардың болуына қарамастан, олар үй жануарлары ретінде пайдаланылмайды.

Еркектер өз территорияларын сексеуілдермен белгілейді және оны қорғау үшін басқа түлкілермен күресуге қабілетті. Олар түнгі немесе кілегейлі әдеттерге ие.

Түлкісін көбейту

Түлектердің жыныстық жетілуіне 9 немесе 10 айда қол жеткізіледі және олар туғаннан кейін көбею кезеңінде көбейе алады.

Бұл жануарлардың жүктілік мерзімі 54 күнді құрайды және он аптадан кейін өздерінің тамырларын тастағаннан кейін күннің нұрын көретін бір-сегіз қиындыққа дейін жетуі мүмкін. Қыз әйел жүктілік кезінде болғанда, ер адам оны кез-келген уақытта сүйемелдейді. Туған кезде олар еркек пен әйелге арналған тағамды іздейді, өйткені анасы нәрестелерді жыртқыштардан қорғайды.

Түлкісін азықтандыру

Олар көпшілікке айналады. Жыртқыштарды ұстап алу үшін, олар ерте жаста сатып алған секіру техникасын пайдаланады. Бұл қабілеті бар, оның аң аулау әрдайым табысты. Тамақты іздестіру үшін түнгі сағаттар таңдалады. Олар шегірткелер, жемістер, жидектер, кеміргіштер, қояндар, жыландар, чаян, жәндіктер, балықтар, жемістер мен құстарды күніне бір кг-ға дейін тамақтандырады.

Өмір сүру ортасының жойылуына байланысты, олар қалалардағы үйлерде немесе тамақ іздестіру кезінде қоқысқа лақтырылған жерлерде көрінбейді.

Тірі үшін хабитат және қауіп

Олар Еуропада, Солтүстік Африкада, Орталық Азияда және Америкада, негізінен орманды жерлерде және Солтүстік полюсте, әртүрлі ендіктарда тұрады. Антарктиканы қоспағанда, барлық континенттерде табылған кезде олардың дүниежүзілік үлесі бар.

Алтын бүркіт, қасқыр, сілеусін және сөзсіз адам - ​​түлкі үшін ең қауіпті жануарлар.

Тоқтының аң аулауы - бұл XVI ғасырда Ұлыбританияда жүзеге асырылған спорт, себебі сол кезден бастап басқа елдер оны қабылдаған және қазіргі уақытта Франция, Ирландия, Ресей сияқты кейбір аймақтарда тыйым салынған , олар әлі күнге дейін оларды иттерді қолдануға мүмкіндік береді.

Сол сүтқоректің терісі адамның, әсіресе арктикалық түлкідің құндылығын жоғары бағалайды, өйткені мол және жұмсақ жиһаз жануарларды теріс пайдаланудан теріні және басқа да өнімдерді сүйетіндер үшін сәнді және айрықша жерлерде сатылады.

Қызықты факт:

Олар кебіре алмайды, бірақ олардың шамамен 28 түрлі сөйлеуі бар.