Canis lupus arctos

Ақ қасқыр немесе полярлы қасқыр деп аталатын арктикалық қасқыр - бұл Canis түріне жататын және қара сұр қасқырдың ( Canis lupus ) кіші түрлерінің бір бөлігі болып табылатын жабайы сүтқоректілер.

Алғаш рет 1935 жылы британдық зоолог Reginald Innes Pocock тарапынан басқа қасқырлардан ерекшеленетін кіші түр.

Сипаттама

Оның сыртқы анатомиясының ең тартымдылығын бастайық: оның ақ пальтоы. Бұл өмір сүріп жатқан суық ортаға толығымен бейімделген, өйткені шаштың қалыңдығы және қалыңдығы оны ауа-райының қолайсыздығынан қорғайды, сонымен қатар, оны жыртқышқа дейін байқамай қалуға көмектеседі.

Ересек арктикалық қасқыр әрқашан ақ түсте болмады. Жастарда сұр, ақ және қоңыр және ұсақ түйіршіктердің үйлесімі бар пальто бар, бұл уақыттың өтуімен айқын болады.

Арктикалық қасқырдың анатомиясы - Canis lupus arctos.

Жүннің мөлшері бойынша өте үлкен көрінсе де, Canis lupus arctos сұр қасқырға қарағанда кішірек. Сол сияқты, оның кішкентай құлақтары да, қысқа саңырауқұлақ да бар, ол денедегі жылуды сақтайды. Арктикалық қасқырдың денесінің ұзындығы 1-ден 1,8 метрге дейін созылып, құйрық қосылып, салмағы 45-тен 70 кг-ға дейін, кейбір үлгілері - шамамен 80 кг.

Оның аяғы өте күшті және қармен жүгіре алмайды немесе қиындықсыз жүгіре алады. Үлкен және ауыр тістері бар, қатты текстураларды айналып өтуге қабілетті протездерін ұмытуға болмайды.

Хабитат және тарату

Арктикалық қасқырдың мекендеу ортасын болжаудың қажеті жоқ. Ол Мелвил аралыдан Эллесмерер аралына дейін Канаданың арктикалық архипелагына ие.

Ол сондай-ақ Гренландты және Солтүстік Американың кейбір Арктиканың аймақтарын алып жатыр, сондықтан оның өкілдік ортасы тундра болып табылады, өйткені ол суық орталарда жүреді, кейде -30 градус Цельсийге жетеді.

Ересек арктикалық қасқыр.

Тамақты

Оның табиғи ортасы өмірден айырылып қалады, бірақ жануарлардың үлкен саны осындай кеңістіктердің шарттарына бейімделген, онда маңызды бөлігі Атыраулық қасқыр сияқты облыстың жыртқыштары үшін азық ретінде қызмет етеді.

Арес, арктикалық түлкі, құстар, ірі жәндіктер мен лимфа - бұл бір-екі қасқырға жақсы тамақ, бірақ олар қаптамада болған кезде олар мускус бұқалары көп.

Жырту оңай емес. Харес, лимфа және түлкілер өте жылдам және оңай жасырылған; құстар тез ұшып кетеді, ал жәндіктер, олар үшін ең аз азық-түлік тағамынан бөлек, кез-келген жерде қасқырды көрмеу үшін баспана алуға мүмкіндік алады. Бірақ мускус омыртқаны үшін шыдамдылықты, ептілікті және энергияны көп талап етеді, өйткені 400 килограмнан асатын бұл жануар агрессивті соққылар арқылы мүйіздерімен өзін қорғауда.

Бұл үлкен сүтқоректілерді тамақтандырудың ең жақсы әдістері қудалау мен сарқылу арқылы жүзеге асырылады, өйткені арктикалық қасқырлар ұзақ сапарға үлкен қарсылыққа ие. Бұл олардың барлық физикалық энергиясын өшіретіндіктен, қасқырлар аяқтарын, құйрығын және мойнын шабу үшін бастады, демек, команда ұйымдастыру - бұл фундаментальды болып табылады. .

Мінез-құлық

Сұр қасқыр сияқты, бұл түр - бұл жоғары әлеуметтік және бес немесе алты адамнан тұратын аңшылар сияқты іс-әрекеттерге арналған топтар. Осы кішігірімде альфа буыны басқаратын әлеуметтік ұйым бар, оның ұрпақтары маңызды иерархиялық позицияны иеленіп, бүкіл сиырлармен қорғалады.

Жалпы алғанда, арктикалық қасқыр топтамалары адамдардан қорықпайды.

Қасқырлар өте коммуникативті және әртүрлі жағдайларға, соның ішінде аумақтыққа, агрессияға, қауіп-қатерге және анасының ұрпақтарымен қарым-қатынасына әртүрлі үндеулерді қолданады.

Сол сияқты, алкогольді сигналдар мен дене қарым-қатынасы өте маңызды рөл атқарады. Мысалға, қасқырға тапсыру үшін құйрықты қойып, басын және құлағын үйрете алады. Осылайша, ол өзінің серіктесіне тапқысы келмейтінін айтады.

Жалпы алғанда, арктикалық қасқыр топтамалары адамдардан қорықпайды. Кейбір елді мекендерде адамдарға шабуылдың бірнеше оқиғасы болған және бұл адамның басып-жаншуына байланысты жиі кездеседі.

Арктиканың қасқырлары.

Көшіру

Арктикалық қасқыр әдетте өз жастарын тірі үңгірлерде немесе үңгірлерде қорғайды, олар жыл сайын оларды өмір сүруге болмайтын өзгерістерге ұшырамайды. Әдетте, жүктілік 53 және 61 күнге созылады және қоқыс екі-үш ит жасайды, олар қызғанышпен қорғалады.

Алты ай жасында аң аулау сапарларына топпен бірге жүре бастайды, ал аз ғана болса да, ол өз бетінше толтырып алғанша тәжірибе жинайды.

Әдетте альфа жұбы, қаптамада асыл тұқымды сиыр болып саналады, тек қана өлсе немесе бұзылса, моногамдық қатынас сақталады. Бұл кішігірім үш жылда жыныстық жетілуіне жетеді.

Қауіптер және сақтау

Қорғау мәртебесі: Кішігірім алаңдаушылық.

Оның ең үлкен қатері климаттың өзгеруі болып табылады, дәлірек айтқанда, бұл олардың тікелей әсер етеді, алайда оның жыртқыштарының популяциясында туындауы мүмкін проблемалардың арқасында. Кішкене азық-түлікпен қасқыр топтамалары адамдармен байланыста болады, олар үйде және басқа елді мекендерде азық-түлік іздеуде, бұл өз кезегінде бақыланбайтын өлтіруге әкеледі және дәлелдер бойынша ақтайды.

Арктиканың индустриалды дамуы, мысалы, кеніштер, жолдар мен құбырлар, табиғи ландшафттардағы бұзылуларға әкеліп соғады, олардың аумақтарын шектейді және олардың әлеуметтік құрылымын өзгертеді.